I mange år klippede jeg selv får og lam. En discosprolaps satte en stopper for det, så nu klipper jeg kun nogle få, men har så en fåreklipper til at komme og klippe. Det tager 2 dage og vi er mange på arbejde - det er nogle hyggelige og travle dage. Vi sørger for at dyrene har det godt og det går roligt hele vejen igennem. Vi sorterer ulden og pakker den i mange storsække. Senere bliver ulden kørt det til Hjelholt Spinderi på Fyn– en fin lille virksomhed, hvor arbejdet bliver gjort professionelt, og hvor ulden bliver holdt for sig, så det er vores egen uld, vi får retur. Det er helårs-lammeuld, der bliver lavet til karteflor, og det meste herefter spundet til uldgarn. Noget bliver dog lavet til vævegarn og herefter vævet i Jylland på et lille væveri. Også på væveriet er al islæt i de metervarer og plaider, jeg får retur, vævet af ulden fra vores egne får.
Uldens egenskaber
Shropshireuld er særegen i forhold til uld fra andre får, da den har svært ved at filte og er meget spændstig. Til at lave filt er ulden ikke så egnet.! Men det er ulden fra mine mørke får derimod særdeles velegnet til!
Uld optager fugten fra kroppen og afgiver det til omgivelserne, derfor er det behageligt til beklædning.
Det er især shropshireuld, der anvendes til ulddyner. Ulddyner kan købes færdiglavede, men af karteflor kan man selv lave ulddyner eller bruge det som fyld i overtøj, veste, køreposer, quiltede tæpper etc.. Det er et spændende og naturligt alternativ til det syntetiske materiale, der ofte anvendes. Det er et miljømæssigt godt valg, da ulden er reproducerbar. Og den har jo alle uldens fordele.
Du kan købe karteflor hos mig...og babydyne/hovepude m. øko-foer.
Uldgarn
Som strikke- og vævegarn er shropshireuld velegnet. Den har lidt mere fylde en anden uld, og man bruger derfor mindre garn. Man skal bruge et pinde-nummer større, end man normalt vil gøre det ved samme tykkelse garn.
Også til undertøj er den god.
Den ligger i fed på 100 g og har en smuk råhvid farve fra naturens hånd, som det ikke er nødvendigt at farve.
Men den er dejlig nem at bruge til plantefarvning.
Jeg har for kontrastens skyld farvet garn til eget brug med plantefarver og kemiske farver. Især det plantefarvede er spændende, da farverne er mere udtryksfulde. Og det giver en særlig historie for det færdige produkt at have oplevelserne med om, hvor planterne til farven blev høstet. At gå i have og natur og finde planterne til garnet giver en særlig dimension til processen.
Uldstoffer
Jeg får også vævet stoffer af min uld og noget endda indfarvet lige præcis i de farver, jeg selv vælger. Derfor har jeg bl.a. rustrød, turkis og sorte stoffer..
Noget er lavet til plaider, andet syer vi selv af på "Det kreative værksted" her på stedet. Og andet sælger vi som metervarer.
Vedligeholdelse
Uldgarnet af ren shropshireuld vasker jeg i vaskemaskine på uldprogram eller skåneprogram på 30 grader, og jeg bruger tørretumbler ved lav varmegrad, når jeg tørrer det. Men jeg vil ikke garantere, at det også lykkes for dig - din vaskemaskine kan fungere anderledes, du må derfor prøve dig frem og være forsigtig...
Køber du noget af min grålige uld, må du ikke være så hårdhændet - for ulden fra mine mørke får, filtrer/kryber nemmere.
|